just click wherever u want to

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Saturday, May 7, 2011

Cara Nak Cantikkan Blog?

Peningkan kepala macam mana nak cantikkan blog nih.. adusss.. aku pn sama.. naik biol kepala ngadap coding.. nasib la tak juling.. 

Kalau dah datang mood nak berblogging,perghhh!! memang tak pandang keje lain dah.. 
Lagi2 kalau buat "eksperimen" menjadi.. lagilah aku sukaaaa.. hahaha

Ok,nak cantikkan dan melawakan blog nih kene ade caranya jugak,biar orang selalu nak masuk blog kite,naik la raking kite kan? best tuh wooo.. Macam aku pun,banyak gak nak kene belajar lagi,tapi slow2 la kan,takkan terus pandai lak kan.. musykil musykil ~

Ini ape yang aku tengok,usha2 blog orang lain,so aku kongsi kan sikit cara nak buat blog yang orang akan at least cakap :
 "sempoi gile blog die".. :))

1.Pilih background yang sesuai. Pilihan warna itu penting. Berani bermain dengan warna. Contoh blog yang sediakan background yang sempoi The Cutest Background. Tapi jangan terlalu menyakitkan mata pulak ye. 

2.Letak widget untuk bahagian sidebar yang bersesuaian. Contoh widget relevan seperti jam,tarikh,counters atau sebagainya. Jangan letak yang bukan2. Cari kat SINI kalau nak graphic yang comel untuk widget korang. Untuk jam or tarikh,korang klik link INI.

3.Pilih tulisan yang boleh buat orang senang baca. Jangan la berbelit2,tersimpul sana sini,sekecik2 semut or terlampau besar macam nak bagi amaran je kat orang. Sederhana dan ringkas. Nak ubah tulisan dalam blog sila baca tutorial INI . Kalau tak paham gak,sila jangan segan untuk bertanya :)

4.Menulis entry yang tak merapu atau merepek. Aku tak galakkan penggunaan bahasa kesat,untuk blogger muda,jangan terlalu obses dengan politik sampai menyimpang dan mencetuskan kontrovesi,elak menulis sesuatu yang boleh mengaibkan diri sendiri dan orang lain. Ingat,sekarang dunia dah semakin maju,kang tak pasal2 ade yang kene bermalam kat lock-up. Tapi kalau terlampau jiwang dan mengedik takde sape nak marah,cuma meluat je.. hahaha. Please lah okeh! Stop! Euww..

5.Itu je kot perkara asas buat masa nih yang aku dapat kongsikan,kalau ade lagi,aku update okeh :))
6.Hah! Baru teringat..hehe okeh.
Pilih nama blog yang SENANG orang nak ingat. Kadang2 orang tak cari kite pakai main name,orang cari pakai url blog. So dinasihatkan sangat2,tolonglah reka nama blog yang .................... .blogspot.com tuh elok2 sikit,takdelah tergeliat lidah nak menyebutnyakan. Kalau dah panjang merepek punya nama,orang cari tak dapat,confirm orang malas dah nak masuk tengok. Betul tak?? 
7. Patah balik pergi ke no.5. hehehe :))

p/s : AMARAN PENTING! BILA DAH MAIN INTERNET TUH JANGANLAH SAMPAI LALAI NAK SOLAT PULAK! oppsss...
                                                                                                                                           Photobucket

62 comments:

  1. wahh! thanx for the tutorial!(btol ke bhasa aku nieyh?) XD

    sincerely,
    aing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mene nak ambik widget tuh and masukkan kat dalam blog??

      Delete
    2. camne nak letak mcm stiker2 tu ek? sy xjmpe lah. harap bole tunjuk :)

      Delete
    3. saya pon mengalami masalah macam di atas bole mintak tunjukkan?

      Delete
  2. sye tau nk cri site tok background o glitter2 yg cntik
    tp sye xtau cm ne nk gntikn yg bru kpd yg lme tok blog sye 2...
    sye xtau la,,leh x g tau cre2 nk tkr..

    ReplyDelete
  3. kadang2 glitter n background tak semua sesuai utk blogspot,cari mana yg senang n sesuai utk blogspot sbb risau kalau byk kali cuba yg lain,coding jadi error,kalau error blog kite tak leh nak bukak :)

    ReplyDelete
  4. macam mna nk cntikkan header yg atas tu erk..?hope ta ksah nk share..=)

    ReplyDelete
  5. sharing is caring :) just click below,pahamkan dulu k..

    http://ceritarasaya.blogspot.com/2011/03/macam-mana-nak-adjust-header.html

    ReplyDelete
  6. Cuteki tu susah aahh...nak wat cam ner ekk....?

    ReplyDelete
  7. macam mne nak ubah tlsn dlm blog ea ? boleh tlong ajarkan x ? hee :)

    ReplyDelete
  8. cmne nak wat mase n wktu smayang tuhh haaa ? tak tauu lah nak wat camne .,, please teach me kayy :')

    ReplyDelete
  9. em .
    awk tw x cm ner nx bgy satu gambr , bila ltx ank pnh at gmbr t0o , gmbr t0o akn jdy bntk oval .
    awk tw x?

    ReplyDelete
  10. wah..macam2 kan leh buat sebenarny, cume kena rajin belajar code2 ni..hehe

    ReplyDelete
  11. @fatien aieyn : click je dekat cuteki tu,then amik link url die,paste dekat gadget sidebar :)

    @ erica elliyana : for you dear ... http://ceritarasaya.blogspot.com/2011/03/macam-mana-nak-adjust-blog.html

    @syuhada : click dekat waktu solat tu,copy url then paste dekat mn2 sidebar yg anda suka :)

    @nur izzatie : alaa.. akak tak study lagi la dear.. sori eh.. :(

    @ qaseh : tahu tak pe.. :))

    ReplyDelete
  12. cmne ye kak na amek url utk glitter tu x paam la..huhu :)

    ReplyDelete
  13. kat bawah tu ada dua kotak code. copy HTML code je,lepas tu paste dekat gadget,tak kira la gadget atas ke,bawah ke,tepi ke.. paham tak? :)

    ReplyDelete
  14. akak macam mane nak buat blog mcm akak kite x brape fhm larh...?????????????????

    ReplyDelete
  15. MACAM MANA EH KAK NAK BUAT ARROW BUNGA BUNGA TU?

    ReplyDelete
  16. akak mcm mne nk tkr anak panah tu,,,,

    ReplyDelete
  17. ASSALAM...
    ade tuto tuk buat "You might also like:" cam Ainie tu x?
    thanxxxx :)

    ReplyDelete
  18. ws izz :)
    itu di panggil linkwithin...
    ikut tutorial ni k :) tq...
    http://ceritarasaya.blogspot.com/2011/03/macam-mana-nak-buat-linkwithin.html

    kalau tak leh klik,pergi dekat tutorial ainie,macam mana nak buat linkwithin.

    ReplyDelete
  19. erm nak tanye kalo kite nk letak background sendiri cam mana??

    ReplyDelete
  20. letak background sendiri? maksudnya background yang kite reka sendiri eh? kena ada code nya dulu :)

    ReplyDelete
  21. cam mane nak buat code sendiri?hehehe

    ReplyDelete
  22. cam ne nk g dkt html 2 ??x tau la

    ReplyDelete
  23. bagusnya tutorial ni..sy baru bjinak2 nak buat blog ni..thx 4 sharing..

    ReplyDelete
  24. AKK cm ne nk wt arrow bunga2 cm akk ??

    ReplyDelete
  25. menarik tutorial ni,boleh praktikkan....

    ReplyDelete
  26. Terima kasih tutorial nie.. hehe..
    nice2 ^_^

    ReplyDelete
  27. terima kasih :)
    gasahaminda :)
    thanks a lot :)

    terharu ni...... T_T

    ReplyDelete
  28. uit.akk masih update lg..uhui.hee...ok3.akk tlg sy wat ya!sy rasa nak watla..saja nak buang masa..heeeeeee...

    ReplyDelete
  29. hello . new blogger . mcm mne nk exchange link ehh ?

    ReplyDelete
  30. http://kakakhensem12362.blogspot.com/
    I FOLLOW YOU < YOU FOLLOW LAH BALIK ~
    Btw, Thanks fot da information ~

    ReplyDelete
  31. thanks akak bg tutorial ni . ad mse lwt lh blog sy . http://fatinhanimazis.blogspot.com/ .

    ReplyDelete
  32. I need more knowledge about blog.. teach me..

    ReplyDelete
  33. pliss follow bdak bru dlam blog niii! http://meandfrendzcopy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  34. simple blog :) lets follow my blog
    http://nomilonocoffee.blogspot.com/
    TQ alls

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. kak cam na nak wat susah lah
    tolong wat leh x???

    ReplyDelete
  37. thanks coz buat blog nie.....sangat berguna r...

    ReplyDelete
  38. dpt kn software trbaru n pc tool di blog sy ;)

    http://affsoftware.blogspot.com/

    ReplyDelete
  39. Wow...cantik blog...! baru nk berjinak dlm dunia blog..:D
    thX inFo..

    ReplyDelete
  40. Blog yg cantik ! come visit my blog , i'm new blogger :D

    ReplyDelete
  41. akk dh tukar background guna http://thecutestblogontheblock.com/
    tapi bila akak dh save.. part atas dia still warna lain.. n yg bawah aje background yg akak copy tu...tapi gambarnya pun tk nampak sepenuhnya

    ReplyDelete
  42. nice blog..byak yg nak kena study ni..saya blogger baru..minta tunjuk ajar yer...

    ReplyDelete
  43. nblog ni omey sesangat ... mntk tunjuk ajar bley ?? >_<

    ReplyDelete
  44. Nice tp still xpat wat,huhuu.......;-(
    http://diarihati04.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. mcm mane nk buat yg kita de fb jugak

    ReplyDelete
  46. Info yang berguna..thanx dear. Sudi2 la jenguk blog akak
    www.villavitamininu.blogspot.com

    ReplyDelete
  47. mcm mna nak bwat blog mcm awk ? bwat kan kita bole ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...