just click wherever u want to

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Thursday, March 10, 2011

Macam Mana Nak Buat Blog?


okeh.. aku start dengan tutorial aku yang first dengan macam mana nak buat blog. Benda yang mudahkan,so kite yang tahu nih,nak kongsikan kat sape2 yg tak tahu lagi..


  • korang mesti ada EMAIL sendiri. Itu wajib sama skali. Kalo tak de,xleh la nak buat blog.
  • masuk blog orang,lepas tuh tengok belah kanan blog yg paling atas sekali. Klik yg ada tulis CREATE BLOG.Macam yg aku tunjukkan kt bawah nih :



korang nampak tak? 

  • okeh kalo dah klik,akan kuar gambar macam nih :

    korang isi satu persatu sampai hbs,then klik continue kat bawah skali tuh. Ikut instruction die sampai habis.
    • lepas dah selesai sume,dah ada blog sendiri,korang masuk/sign in then akan kuar mcm nih kan?
    korang leh setting blog ikut korang suke dengan klik kat bahagian DESIGN
    nak start post enrty,klik kat NEW POST.
    • ok dah siap! selamat berbloging ~

    p/s : next tutorial-macam mana nak adjust blog?


    37 comments:

    1. akak mcm mne nk buat blog mcm akak cantik pastu nk letak video ???????

      ReplyDelete
    2. aii akma.. :) sorry,lambat reply la.. akma tak paham tang mana tuh? nak letak video kat mana maksud akma? tengah? tepi? or atas?

      ReplyDelete
    3. ok. kalau kat tengah,pergi kat posting,klik kat simbol yang mcm benda orang buat filem tuh (akak tak sure ape benda.. hehe) bila dah keluar 1 kotak,akma upload je k.

      kalau kat tepi pulak,akma klik kat add a gadget,lepas tuh cari video,upload kat situ.

      paham tak?

      ReplyDelete
    4. nice tutorial...
      Sangat berguna untuk new bloggers macam aku..:-)

      ReplyDelete
    5. mcm mana nak buat background mcm ainie nie ye??

      ReplyDelete
    6. tengkiu so much for the tutorial..dh folo n berjaya!

      soalan cepumas: cemana nak kasi blog kita senang dicari cthnya bila search kat google dia akan muncul dlm list kat first page?

      ReplyDelete
    7. gaara : hehehe.. hepi berblogging ya :)

      anonymous : nak buat background sendiri kene ade coding yang sesuai utk blog sendiri,tak semua blog sama codingnya :)

      anonymous : welkam n tq too my dear :) utk soalan cepumas tu,entry or topics yg memainkan peranan penting. Pilih topik yg sesuai dan mudah utk dicari. Kalau selalu sgt org cari,nnt naik la rating kite.. huhu

      ReplyDelete
    8. macam mana nak letak lagu dalam blog ?

      ReplyDelete
    9. Wahh.. cntiknye blog.. sy bru buat je,ajaorlah sye cmne nk wat blog cntk mcm awak tue..

      ReplyDelete
    10. Salam...

      Nasib baik ada tutorial yg baik hati nk ajar cara buat blog :))

      ReplyDelete
    11. salam,,x pham mcmmana nk ubah templete tu,,,, cara2 nya....dah pening.....

      ReplyDelete
    12. senyum : letak lagu? adik masuk blog yg ade lagu,cb click kt music player die.. mesti ada caranya..

      aku : wah!!!! tenkiu.. sayang kamu! blog saya masih biasa je nak banding dengan blog org lain..

      anonymous : blushing here!!! :)

      fmatzain : template? template untuk bahagian mana ye?

      ReplyDelete
    13. http://diriku-doktorku.blogspot.com/

      ReplyDelete
    14. http://diriku-doktorku.blogspot.com/

      ReplyDelete
    15. ske sgt blog ni...CANTIK lahh..huhu

      ReplyDelete
    16. waduh.. blushing ni.. tq tat_babe :))

      ReplyDelete
    17. assalamualaikum..
      cik aini, nice blog..
      nk bgtau sesiapa yg nk wat duit lebih cuba kli kt bwh, insyaallah berjaya sekiranya berusaha, even pelajar U pn leh wat ni sbb modal cuma rm20 jer..
      nk tau klik to view :
      http://www.rm20segera.com/?r=BabyDini

      ReplyDelete
    18. kenapa saya wat blog tapi x bleg buka ngn browser len, cth boleh buka guna google tp x leh buka guna yahoo

      ReplyDelete
    19. ohhh.. adik saya pun pernah tanya soalan macam ni. Saya rasa sebab awak register dekat google,jadi awak guna acc google. Google dengan yahoo tak sama acc. saya pun masih tercari-cari jawapan yang tepat.. hmm :)

      ReplyDelete
    20. knpa aku da click dkt create a blog tu xkluar mcm yg ko tnjuk kt ats tu. dia kluar cmna nth tp aku create acc gmail kt dr situ. so bila aku bukak smula blog ko kan,aku tgk kt bhg create a blog tu ada nama gmail yg au create. mksdnya aku dah ada blog ke? ala fhm laaaa ;(

      ReplyDelete
    21. hahaha.. apa yg tak pahamnya ni dik? kelakarlah tau,jgn pening2lah.. yes! you have own blog now.. tapi sekarang blogspot tukar setting baru,upgrade sikit,so study slow2 k.. :)

      ReplyDelete
    22. ada cara yg paling mudah bina website jualan.. sgt berkesan…just guna software ini….
      ianya dihasilkan oleh Programmer Islam kita….

      link utk dapatkan software ini :
      http://www.minisitemudah.com/hop.php?ref=orangbiasa

      ReplyDelete
    23. Assalamualaikum, Ainie. tenkiu tau coz give me information how to make blog ^_^

      ReplyDelete
    24. ws zaitun :)

      my pleasure,rajin-rajin jenguk blog ni lagi eh.. xoxo!

      ReplyDelete
    25. This comment has been removed by the author.

      ReplyDelete
    26. Mcm mne nak letak chatbox dlm blog?

      ReplyDelete
    27. http://snebuyonline.blogspot.com/

      Kecantikan yang dimiliki penyanyi remaja ini sering mendapat pujian terutama daripada peminat yang sentiasa mengikuti perkembangan gadis ini sehingga ada yang mahu mengetahui rahsianya.

      Bagaimanapun, ada juga di kalangan pihak-pihak tertentu mengandaikan bahawa penyanyi comel ini mengamalkan suntikan untuk kelihatan cantik.

      Siti Adira Suhaimi, 21, mengakui kecantikan yang dimilikinya kini tidak ada sebarang kaitan dengan penggunaan suntikan tertentu malah dengan yakin dia mengatakan apa yang ada pada dirinya itu adalah semula jadi.

      ReplyDelete
    28. Kat mne ye nak login.

      ReplyDelete
    29. assalamualaikum, ainie, trmksh yer. lpas kte tgk blog ainie, kte da ade blog jgk. tp biase2 jer. xmcm blog ainie, sweet sgt. tp, ape2 pn tqvm sb bg tutoriol cm ne nk buat blog.

      ReplyDelete
    30. Hi kawan2,
      Nak wat professional blog atau laman web x?
      Sya jumpa satu laman web-
      www.wr.my
      free domain Dan yang best free video hosting Dan template semua menarik Dan google friendly :-)
      X cya Cuba tgk sendiri :P.

      ReplyDelete
    31. Akak tak boleh pun saya tekan create blog tu tapi keluar benda lain macam mane ni ?

      ReplyDelete
    32. tolong please macam mane nak buat blog cantik cantik ???

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...