just click wherever u want to

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Friday, March 11, 2011

Macam Mana Nak Ubah Background Blog?



Bosan dengan background dengan sedia ada eh? Tak pun jeles tengok background orang yang cantik2? hehehe.. alaa.. relax la.. meh aku tunjukkan kat mana korang leh cari background yg cute miut,comel lote tuh.. ada banyak cara sebenarnya.. tak nak pening2 kepala,bila korang masuk blog yang korang rasa blog die cantik,korang teliti setiap penjuru blog die,kiri kanan atas bawah,kalo bernasib baik,mesti ada trademark or simbol tempat background yg die amik tuh,klik je kt situ.. habis cite.. atau ikut tekan link yg aku pilih nih klik sini ok. haaa.. tersembul tak bijik mata korang? hehe aku kasi yg ini sebab code html die matching dengan aku,n senang sikit,link lain pn ada,tp nnt2 la aku kasi k,korang try yg kt sini dulu.. so,lps dah berkenan kt background mana2,korang klik kt gambar tuh,akan kuar tab ttg background yg korang pilih. Korang copy code die siap2.
anak panak yg aku tunjukkan tuh la code HTML background yg korang pilih. Copy semua.
  • ok,balik kat blog korang pergi bahagian Design. Akan kuar page element. Jangan cakap korang tak tahu page element tuh ape,latest tutorial kan aku dah terangkan, pergi tengok balik.
  • kat page element tuh tekan Add a Gadget.
tekan la ikut suke korang add gadget atas bawah tepi yg korang nak
  • lepas dah tekan,kuar satu tab,korang cari HTML/JavaScript. Klik kat situ. Pun akan kuar satu tab lain,korang paste kan code background yg korang copy tadi kat dalam kotak yg paling besar dlm tab tuh. macam nih hah :
  • dah paste code tadi,korang cepat2 klik save button oren kat bawah tuh. Title die korang tak payah isi apa2,tapi kalo nak isi pun xkisah,nnt korang tahu la gadget ape kt bahagian sidebar korang tuh.
  • sidebar tuh ape? meh aku terangkan :
kotak warna merah tuh la sidebar korang
kotak warna coklat tuh la header korang
kotak warna hijau tuh la blog post korang
kotak kat bahagian bawah page element korang tuh la footer korang
(aku xdapat paste skali,sori)

  • lepas dah save,korang leh la view blog korang. Tengok hasilnya mcm mana. Suka? =)
  • selesai sudah....!!!
p/s : next tutorial - macam mana nak adjust header blog?


 

13 comments:

  1. Salam Aini,

    Akak dah try tkuar background, tp, knp ug lama still ade lagi ye?? pening dah ni..

    ReplyDelete
  2. ws kak :)

    maksud akak background yang lama tuh yang mn? akak punya template ke?

    ReplyDelete
  3. oh.. aini dah tengok blog akak,akak punya template yg tak berubah,background akak dh ok.
    kalau mcm tuh,akak ingat tak akak paste coding yang lama tuh kat mn? akak just remove je/cut coding tuh,then save. Akak try dulu k :)

    ReplyDelete
  4. salam ainie..

    sy dah try tkr background.
    tp template still ada lg.
    ble remove coding lama kat edit html,dia kata xleh biar kosong..mcm mana ek?

    ReplyDelete
  5. ws..

    template awk yg mn 1 ek? warna hijau tu ke? kalau nak remove template,pergi bahagian adjust blog,kat bawah tempat korang pilih template tu ade tulis remove template,just click situ then save.. try preview dulu tau.. :)

    ReplyDelete
  6. tq dh jadi .. hehe .. thanks 4 information .. :)

    ReplyDelete
  7. HELLO AINI ,SAYA TRY CARI PAGE ELEMENT TAPI TAK ADA MASA KLIK KAT DESIGN DIA TAK KUAR PAGE ELEMENT TAPI KELUAR MCM NAK CUSTOMIZE KAN BLOG....TOLONG SAYA MCM MAN NAK BUAT SEBAB SAYA BARU BUAT BLOG...?PLZ HELP ME....

    ReplyDelete
  8. aii sara..

    tak jumpa page element? peliknya.. hehehe. kalau blog lama dia memang tak tulis page element,tp kalau blog baru mcm sekarang ni kalau tekan design,akan keluar page element. Cuba cari betil2 dulu eh :)

    ReplyDelete
  9. tak jumpe camne nak delete template yang lama..

    ReplyDelete
  10. lorrrr.. kena cari satu-satu dekat gadget la nampak gayanya popo :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...