just click wherever u want to

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Friday, March 11, 2011

Macam Mana Nak Adjust Header?


Okeh sayangggggg.. Nih aku nak tunjukkan cara macam mana nak adjust header guna cara aku sendiri. Penat wooo baca coding tuh nak cari n pahamkan bahagian header. Sebab aku rasa die pakai coding baru la,mcm tak sama je dgn coding2 yg orang bagi tutorial tuh. Tapi tak pe,atas sebab yang tak leh dibendung lagi kerana geram tak dapat nak letak header kat tengah2,aku cari n paham kan coding sendiri tuh sampaila aku berjaya! hahahaha.. puas sangat!! Header tuh penting gak la sbb trademart blog kite kan,mestila nak kene cantik. Margin asal yg die kasi header akan berada kat belah kiri blog,kire tak center,kalo korang pakai tulisan,cantikla,tapi kalo letak gambar,kan tak cantik. Ok.. ok..

  • korang pergi Design > Edit HTML (tak payah tick expand widget pn tak pe)
  • tekan Ctrl + F , copy coding kat bawah nih,paste kat kotak kecik yg kuar tuh.
 .header-inner .section {

  margin: 0 75px;
asal margin blog korang 35px kan? aku dah kasi center 75px,korang copy paste je margin yg aku kasi tuh k,confirm center punya la.

  • dah lepas tukar 37px kepada 75px , TOLONG PREVIEW DULU,JANGAN SAVE LAGI! kot2 hati tak berkenan,tukar balik margin kepada nilai asal.
  • orait..! selesai sudah =)
Ok.. ok.. ok.. relax.. kalau tak leh guna cara aku korang copy coding nih

#Header1 {width: 720px;margin: 0 auto;}
Diatas or sebelum coding ini


.header-inner .Header .titlewrapper,.header-inner .Header .descriptionwrapper {text-align:center;}
**Aku nak kasi korang ingat,ini cara aku,aku tak paksa korg ikut cara aku,kalo nak ikut,pahamkan betul2.. jangan cut coding blog asal korang sesuka hati,copy korang punya coding kat notepad dulu,nanti kalo error aku tak tanggung.........


p/s : next tutorial - macam mana nak buat header yang cantik2?
p/s/s : aku tak cari coding untuk blockquote lagi,halalkan quote aku mcm tuh naa..  hahaha~ yeah! sudah ada blockquote!! =)

8 comments:

  1. my dear voilet.. salah ambil kartun untuk kalendar cuteki tu.. cepat deh tukar yang lain.. nnt blog anda kena samak pulak.. huhu :)

    ReplyDelete
  2. txs..bleh tlong sya perbaiki kelemahan dlm blog sya x??
    nie blog nya:http://itmeallaboutme.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. miz nadia :) tq coz sudi singgah blog saya. ok,blogspot ni codingnya tak sama tau,kalau jadi nasib baik,kalau tak jadi,saya tak tahu coding awak yang mcm mn :( maaf ye..

    ReplyDelete
  4. miz shalovekikwang4ever :) blog awak dah cantik pe :)

    ReplyDelete
  5. awk cmna nak ilangkan putih2 kat header tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...