just click wherever u want to

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Thursday, March 10, 2011

Macam Mana Nak Adjust Blog?


Kali nih aku nak tunjukkan plak macam mana nak adjust blog. Tarak susah,tarak senang.. hehehe. Aku tahu tutorial yang sedia ada banyak pakai coding lama,tak tahu la aku lama ke baru,tapi coding aku mmg tak sama dgn yg dorang buat tuh. Maksud aku,bile nak cari,coding tuh tak de =( so banyak yang tak dapat nak buat.. uhuk uhuk.. terpaksala aku paham kan coding tuh n ikut kepala aku nak copy paste kat mana.. janji tak error.. hahaha. ok.. ok.. kite sambung..

  • korang dh sign in blog korangkan? 
  • pergi design >Template Designer. Macam ni hah :


aku terangkan dulu. ini adalah page element korang. okeh,paham?

korang klik kat tempat aku bulatkan tuh
  • then akan kuar macam ni kan?


ini adalah bahagian design template korang.

aku terangkan ape fungsi benda yang aku besarkan nih.


Templates : adalah untuk dinding belakang blog korang.

Background : untuk letak image korang sebagai dinding. (aku tak pastila,korang tak yah usik ape2 jela)

Adjust widths : ini nak adjust besar kecik lebar panjang blog korang.

Layout : nak susun sidebar2 korang kat mana 

Advanced : yang ini untuk korang tukar fonts,warna blog korang,berseri2 sikit.

  • okeh kalo dah puas hari,klik kat belah kanan bahagian atas blog korang tuh,kotak warna oren APPLY TO BLOG lps tuh klik plak Back to Blogger.


  • akan pergi balik ke page element kite. Cepat2 klik save,pun dlm kotak oren SAVE tuh ok? 
  • nak tengok hasilnya,klik view blog.
kalo tak save,sia2 je kite buat tadi sikit punye cantik.. 

Selesai sudah.. fiuh~ cantik blog awak ye... hehehe. korang paham tak? tak paham sila tanya kat komen naa..

p/s : next tutorial - macam mana nak cari dan ubah background blog?








12 comments:

  1. ada cara lain tak nak adjust widths ?. saya pnya dye tulis 'not applicable for this template . =)

    ReplyDelete
  2. saya tak sure ade ke tak cara lain nak adjust widths tu.. kalau die kata 'not applicable for this template' maknanya template awak tak leh ubah width nya,cuba pakai template yang lain lak k :)

    ReplyDelete
  3. wah! thnx.. da cnteda background sy

    ReplyDelete
  4. wah bgs laa akak sy dah bleh ni tp nk cantikkn lg

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..nak tanya sikit..macam mana nak buat sidebar yang cantik?

    ^^ anyway nice blog^^

    ReplyDelete
  6. huhuhu..baru nak belajau ni..tq diq atas info yg diberikan..

    ReplyDelete
  7. Akak , kat mana nak tekan Template Designer ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...