just click wherever u want to

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Thursday, March 3, 2011

Hargailah Kaum Hawa Wahai Kaum Adam Sekalian...

Teks ini ada kat fesbuk aku,aku saja nk letak dalam blog.. kot2 sape2 yang tak baca lagi,meh la baca.. samabil gelak2 dapat ilmu ye tak? okeh esok InsyAllah aku kongsi macammana nak ubat sakit kepala,kalo migrain tuh leh cuba,InsyAllah berkesan.. tunggu esok ok? :)


Mulianya seorang isteri disisi Allah.... Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri  ini pada keluarga, suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri  mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka......Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.  Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh... 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari,  Bila dah bersalin tu, susukanlah anak....jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak.. Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak…. (hehe.. tergelak lak aku..) Cuti ini bukan cuti suka hati  tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah ,  Tapi bila dah habis cuti tu.. layan lah suami.."offer" lah pada suami,  Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala....jangan buat deekkk jeee,  Jangan buat alasan itu dan ini pulak….ingat tu si isteri yee!!!  Kata nak pahala lebih…  Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .. sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya...    Satu lagi berita gembira untuk wanita,  Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya, Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.  Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?
(ni aku nk tambah,dh elok2 dosa diampun slps bersalin,tp pegi buang anak,sia2 je dosa diampunkan,buat dosa baru.. alahai…….) Marilah kita pegang kepada tali Allah.  Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap  mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.  Untuk peringatan semua wanita yang bersuami  seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan  terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia  terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,  jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.  Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini. 

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan  diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya..(korang ingat nak kawen senang???mental fizikal emosi sume kene kuat…. Tak paham dgn pasangan yg senang2 je nk cerai….. hmmmmmmm..)

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki..  Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan  wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.   ”Woman was made from the rib of man, She was not created from his head to top him,  Nor from his feet to be stepped upon, She was made from his side to be close to him,  From beneath his arm to be protected by him, Near his heart to be loved by him. “

"Wahai Tuhan...  ku tak layak ke syurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke nerakamu... kamilah hamba yang mengharap belas darimu ... 

"Ya Allah.... jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa .. ampunkan dosa2 kami, kedua  ibubapa kami,  dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah  meninggal dunia"...... 


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah.  Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini  di  sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini. Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah  'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!"  Marilah kita ucapkan kalimah ini:  "Laa ilaaha illallah!" x 10 


Kongsikanla bersama walaupun hanya sebaris ayat…~

ini la Mak n Abah saya.. romantikkan? hehe
p/s : rindu kat mak aku plak................... uishhh~
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...