just click wherever u want to

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Wednesday, March 16, 2011

Macam Mana Nak Buat Header Yang Cantik2?


Uitssssss... lama dah tak post tutorial kan? hehehe. Hari tuh aku dah ajarkan cara nak adjust header kan? Tapi aku pelik la,blog aku n adik aku xsama codingnya,dh tak dapat minah tuh nak adjust header die. Mengamuk minah tuh. hahahahaha. Ape2 pn,aku tak tahu mana yang betul.. aku pun pening.. adeh~ tak nak pening2 lagi,skrg aku nak tunjukkan macam mana nak buat header sendiri plak =)

Header tuh aper? hah.. ini la header blog,contohnya :
ok paham?
  • aku nih edit pakai benda senang2 je,ikut mood gak nak p edit guna benda yang remeh temeh. so software yg senang bagi aku skrg nih www.picnik.com. Nak pakai photoshop,boleh tapi aku punya entah ape silapnya,xleh nak bukak,lgpn photoshop dh byk version,lagi baru lagi payah nak ingat,aku tak berapa pro sangat,nak tanya lebih2 p tanya adik aku si princessChocolate's tuh,haaaa.. die pro sikit la bab photoshop nih dari aku,tnya aku bab edit gambo leh la.. huahuahuahua
  • korang dh ade header masing2 tak? kalo tak de,xpe,aku kasi sikit header dari koleksi aku naa..


orait,kalo nak,just klik kanan kat gambar,then save image as......
  • lepas tuh,p upload kat picnik,macam2 korang leh buat. Reka la header korang sendiri,ikut sesedap rasa.. hehehe
  • kalau dah siap,pergi kat blog korang,pergi Design. Dekat page element tuh klik kat bahagian Header,upload image. Tick dekat : Instead behind description. Yang lain biar kosong kecuali blog title,isi nama blog korang. Contohnya Ainie's Story.
  • dah siap,tekan save,then tekan save lagi dekat page element. Ingat! Dua Kali SAVE! 2X tau! Dan view la blog korang! =)
  • Cantik Header Babe~ hehehe

7 comments:

  1. salam..sy da try gna header cik anie nie..tp xjadi..dia jadi kecik je..xnk jd besae..sy da try adjust..tp mcm tu jgk..anyway terima kasih bnyak2..blog anda mmg cantik :)

    ReplyDelete
  2. thank for ajar na buat header ni !! =D

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum... sy suke tgk blog nie mcm2 tutorial ade. sy da follow awk, nnt klu sudi awk follow back ye.saya org baru. tq... galerifiza.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. hai , nanti followlah thefabulousgirls15.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. salam.
    macam mana nak lebarkan header eh?bagi gambar jadi lebar and tulisan tu ada kat tengah?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...